Om oss - Wenner-Gren Center

Om oss

Wenner-Gren Center är en del av familjeföretaget Sabis AB, Sabis är ett Stockholmsbaserat familjeföretag grundat 1874. Med vår historia och tradition av kvalitet och service har Sabis en unik position inom mat och service och driver idag restauranger, caféer, hotell – och mötesanläggningar samt matbutiken

På Sabis är vi ca 700 medarbetare som tillsammans säljer varor och tjänster för närmre en miljard kronor per år. Vår vision är att skapa ”Sveriges bästa kunduppplevelser inom mat och möten”!

monster
DSCF0737

Historia

Wenner-Gren Center byggdes 1959-1961. Byggnaden var då Sveriges första höghus i stålkonstruktion och var under en period Europas högsta byggnad med stålstomme. Den är 82 meter hög och har 25 våningar. Arkitekter var Sune Lindström och Alf Bydén. Förutom höghuset finns även en lägre, halvcirkelformad byggnad som rymmer gästforskarbostäder enligt Wenner-Grens önskan. 

Namnet på byggnaden kommer från Axel Wenner-Gren. Han var vd för Electrolux och blev på 1920-talet rik genom försäljning av dammsugare och kylskåp – bland annat i USA. Axel donerade 1955 8 miljoner kronor till ett internationellt centrum för gästande vetenskapsmän i Stockholm. Byggnadens läge var väl valt, på vägen till Arlanda, vilket symboliserade porten till världen. Regeringen ställde upp med en gratis tomt nära Sveaplan. John Mattsons Byggnads AB svarade för byggprojektet och i januari 1962 var det dags för invigning av Wennergren-Center.

Innovatören

I dag är anläggningen K-märkt och fortfarande håller de så kallade Wenner-Gren stiftelserna till i fastigheten. De har som uppdrag att stödja internationellt vetenskapligt utbyte genom att bland annat tillhandahålla bostäder för gästforskare och dela ut forskarstipendier. På plan 23 och 24 huserar fortfarande en magnifik festvåning med 360 graders utsikt över Stockholm.

I den närliggande lägre byggnaden, som benämns tetragonen, höll länge ett annat av Axel Wenner-Grens innovativa företag till, AB Svenska Mjölkprodukter, med tiden AB Semper, till. Vid starten 1939, var affärsidén att tillverka mjölkpulver för export. Andra världskriget satte stopp för utlandsförsäljningen men företaget blev desto viktigare för inhemsk livsmedelsförsörjning. Efter intensivt utvecklingsarbete lanserade man 1948 den kompletta modersmjölkersättningen Baby Semp och lade därmed grunden för kommersiellt nytänkande inom barnmat.

 

Världsomseglaren

Axel Wenner-Gren var bondsonen som blev en framgångsrik entreprenör med kontakter över hela världen. Han studerade handel i Tyskland och började sin bana som försäljare på Alfa Laval, där han sålde separatorer. Han var omvittnat mycket skicklig på försäljning. 1917 köpte han belysningsfirman Lux och bildade Electrolux, som tillverkade hushållsapparater och kylskåp.

Efter sina enorma framgångar med Electrolux blev Wenner-Gren väldigt förmögen och 1938 var han god för 100 miljoner dollar. En för tiden, enorm summa. Tillsammans med sin hustru, operasångerskan Marguerite, levde han ett lyxliv med bostäder i Diplomatstaden, van der Nootska Palatset, en våning i Paris, slottet Häringe Slott och lyxvillan på Bahamas, där han umgicks med den abdikerade kungen Hertigen av Windsor. Han köpte lyxjakten Southern Cross, av magnaten Howard Hughes, som han seglade med runt jorden.
 

Diplomaten

Wenner-Gren hade en grandios personlighet, med en stor tro på sin egen förmåga till internationell diplomati. Enligt egen utsago försökte han inleda ett fredsprojekt med boken ”Vädjan till envar”. Han träffade Herman Göring, Neville Chamberlain och Franklin D. Roosevelt i sina försök till diplomati på högsta nivå. Men en vapenaffär mellan Wenner-Grens Bofors och tyska Krupp gjorde myndigheterna i USA misstänksamma och USA svartlistade honom ända fram till 1946, vilket försvårade hans affärer. Han återvände till Sverige efter andra världskrigets slut, efter en tid på Bahamas och i Mexico. 1956 såldes Electrolux till familjen Wallenberg och fem år senare, 1961, avled Axel Wenner-Gren, han ligger begraven vid Häringe Slott.

DSCF0714
DSCF0600

Öppettider

Bistro Wenner-Gren

  1. mån - fre

Petite Sabis

  1. mån - tor
  2. fre

WGC våning 24
För bokning krävs

  1. mån - fre
  2. lör